Vi möter den unge och anhöriga på hemmaplan, i vår lokal eller annan plats med stor flexibilitet och tillgänglighet alla dagar i veckan. Vi vänder oss till barn, unga och deras anhöriga som har behov av stödjande, vägledande insatser för att motverka risk för att utveckla sociala beteendeproblem.
OM KVALIFICERAD KONTAKTPERSON
Vi vänder oss till barn och unga mellan 7-21 år och deras anhöriga som har behov av stödjande, vägledande insatser för att motverka risk för att utveckla sociala beteendeproblem. Vår målgrupp kan förutom psykosocial problematik ha neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, psykisk ohälsa, missbruk eller kriminellt beteende.
Som kvalificerad kontaktperson möter vi den unge och anhöriga på hemmaplan, i vår lokal eller annan plats med stor flexibilitet och tillgänglighet alla dagar i veckan efter överenskommelse och behov. Initialt kartlägger vi individens styrkor och svagheter och bygger vidare på de resurser som finns hos individen och dess nätverk.
Vi riktar våra insatser mot psykisk hälsa, de hälsobefrämjande processerna och försöker reducera riskfaktorerna och öka de skyddande faktorerna.
HUR VI JOBBAR
Vi arbetar utifrån Socialtjänstens uppdrag och med ett helhetsperspektiv runt individen. Vi ger stödjande samtal och använder praktiska aktiviteter och strukturer för att uppnå nya vanor och rutiner. Insatsen kan innefatta att finna positiva nätverk för att kunna lämna negativa nätverk, motivera till att finna meningsfull fritid och skapa förutsättningar för fungerande arbete/skola/praktik, där vi håller en tät kontakt och följer upp utvecklingen. Vi har specialpedagog som bistår i kontakten med skolan och upprättande av individuell åtgärdsplan med skola och vårdnadshavare. Vi kan hjälpa individen att komma i kontakt med myndigheter och eventuellt sjukvården. Utifrån uppdrag kan vi genomföra slumpmässiga drogtester.
Vår personal finns att nå dygnet runt via vår jour som består av en vuxen som man kan tala med och ge stöd i de problem som uppstått.
MER OM HUR VI JOBBAR
Vi arbetar utifrån en kognitiv och systemteoretisk grund. Som kvalificerad kontaktperson ska man utgå från flera teorier och behandlingsmetoder med syfte att använda rätt teori och metod vid rätt tillfälle. Vi vill kunna förhålla oss till fler perspektiv och synsätt samtidigt och fokusera på den enskildes förutsättningar och begränsningar. Vi använder oss av specialpedagogiska lösningar och tydliggörande pedagogik för att skapa en god inlärningsmodell och vidmakthållande av nya strategier och strukturer hos både den enskilde och hela familjen.
Vi använder motiverande samtal som vi anpassar utifrån individens ålder och mognad. Vi utgår från ett lösningsfokuserat förhållningssätt där vi tillsammans med individen fokuserar på vad som fungerar. Vi hittar lösningar i stället för att problematisera situationen. I de fall då uppdraget inkluderar familjen arbetar den kvalificerade kontaktpersonen med att familjen ska få tillgång till både kortsiktiga och långsiktiga strategier.
VAD VI KAN ERBJUDA
Vi har möjlighet att erbjuda ”trappan samtal”, en strukturerad behandlingsintervention för barn som upplevt eller bevittnat våld i nära relation och vi har specialistkompetens inom psykotraumatologi (trauma och PTSD). Kontaktpersonerna kan erbjuda mindfulness, en metod för att minska stress och öka uppmärksamhet och koncentration. Dessutom kan KBT-inriktade insatser erbjudas vid till exempel ångesthantering, fobier, OCD med mera.
Vi kan erbjuda en kombination av tjänster, till exempel en kvalificerad kontaktperson tillsammans med en familjebehandlare. De utgår tillsammans från vårdplanen och kommunicerar vem som gör vad för att uppnå önskat resultat. Vi kan även erbjuda intensiv hemmabaserad familjebehandling. God kompetens finns inom BBIC hos både hos familjebehandlare och den kvalificerade kontaktpersonen.
MÅL OCH VISIONER
Utifrån vårdplanen görs en genomförandeplan som vi följer och som gör vårdnadshavare och ungdomen delaktig. Målen bryts ner till delmål och utifrån en hierarki av svårighetsgrad prioriteras den del som ungdomen har högst motivation för. Vi anser att det är viktigt att ungdomen är delaktig och motiverad för det kommande arbetet för att uppnå bästa resultat och tilltro till förmågan att kunna ta itu med högre svårighetsgrader. Uppföljningar utifrån genomförandeplanen görs regelbundet.
Efter att vi gjort kartläggningen arbetar vi med att skapa nya strategier, vanor, rutiner och färdigheter. Målet på sikt är att identifiera de vidmakthållande faktorerna så ungdomen når en högre grad av självständighet och fungerande.